פודקאסט

פסטיבל Play

פסטיבל PLAY שאמור היה להתקיים זו השנה השנייה בבית הנסן במהלך חוה״מ פסח, נולד מתוך הרעיון שהדמיון העשיר של הילדים שלנו הוא בונה המשחקים האולטימטיבי.

הפסטיבל שנרקם יחד עם המנהלת האמנותית דנה בן שלום, איפשר לרגע חזרה אחורה בזמן, מהעולם הטכנולוגי בו אנו חיים, לכזה המבוסס על עקרונות פשוטים, חומרים מוחשיים, וטבע.

גם השנה יצאנו לבניית הפסטיבל מתוך מחשבה כי ברצוננו לאפשר לילדים מרחב עשיר ודינאמי ליצירה של יש מאין, להמצאה ולבנייה.

כמה מילים מדנה בן שלום >

״את ההשראה לתוכנית הפסטיבל שאבנו מ׳משחק חופשי׳. מושג זה לקוח מתוך תפיסה חינוכית רחבה, והוא מייצג את אחת מצורות המשחק העשירות ביותר בה מחליטים הילדים איך, עם מי ובמה לשחק ללא התערבות מבוגרים. במהותו, מזמן משחק חופשי מפגש בלתי אמצעי עם הסביבה הטבעית של הילד – עם החפצים, הצבעים, הצלילים, הריחות והתחושות שמרכיבים את העולם שלו, ושלנו.

דרך משחק זה זוכים הילדים להשתמש בגוף שלהם במגוון רחב של אופנים, להשמיע קולות, להתלכלך, להיות בתוך חוויה רב חושית עם הטבע, ללמוד על העולם שהם גדלים לתוכו, ולפתח את הדימיון ואת הכישורים שיאפשרו להם להתנהל במרחב ובחברה.

בית הנסן הוא תפאורה נהדרת לסוג כזה של פסטיבל. המרחב הרב והמגוון, האבן, הטבע, הפרחים, העצים, הגן המדורג, העליות והמורדות, המבנים העתיקים והשוטטות המסקרנת בין כותליו – כל אלה היוו לנו קרקע עשירה לכל סוגי הפעילויות שתכננו, והמפגש של הילדים איתו בשנה שעברה הייתה מפעימה.

״חצר הגרוטאות״, הגרסה הישראלית למשחק חופשי, נכנסה גם היא לפעילויות הפסטיבל. אולי זוהי הפעילות הכי רלוונטית למציאות הנוכחית שנכפתה עלינו, הורים במצור.

 

המהות של חצר הגרוטאות היא המשחק העשיר עם החומרים המרכיבים אותה – חפצים מוכרים מחיי היומיום, לא כאלו שנראים כמו, לא כאלו אשר נקנו בחנות מיוחדת לצעצועים לילדים ועשויים מחומרים מיוחדים לילדים, אלא הדברים עצמם. תנור, הגה, אדמה, פטיש.

 

 

בחצר הגרוטאות הדגש תמיד היה על החומרים האלו וחוויית המשחק האינסופית והבלתי תלוייה של הילד איתם, שמקרבת את עולמו לעולם שלנו המבוגרים, אך במציאות של היום היא מקבלת, לפחות עבורנו, משמעות כפולה. ברגע שהוציאו את הילדים מהמסגרות שלהם ואותנו משלנו, העולמות שלנו שאנחנו דואגים כל כך להפריד – נפגשו (שלא לומר – התנגשו) ללא התרעה מוקדמת. אין עוד בית קפה לאנשים גדולים וחדר משחק לילדים קטנים, שולחן משרדי לאמא ושולחן יצירה לילד. כולם עם כולם, הכל מעורבב עם הכל, כל יום, כל הזמן. למרות התסכול שבסידור מגירות המטבח שתכולתן התפזרה בכל הבית כל יום מחדש, בחוויה הזו טמונה גם הזדמנות. הזדמנות למשחק חופשי שיעשיר את הילדים, ואולי גם ישחרר משהו בנו.״

★ ★ ★

תפתחו עיניים חברים יקרים, שילוב נדיר של סדר הפסח שהיה עם זמן רב בבית יצר הזדמנויות נפלאות לאיסוף חפצים שנזרקו לרחוב או כאלו שאינכם צריכים עוד לחצר גרוטאות פרטית בגינה, על הגג או אפילו באמצע הסלון.

בינתיים הנה טעימה מחצר הגרוטאות שנבנתה שנה שעברה בחצר הנסן על ידי צוות ברדוויל, הצצה לחצר הגרוטאות הפרטית שיצרו דנה בן שלום ושאול גלבוע לילדים שלהם בביתם, וסדרת צילומים של שאול גלבוע (מעצב חצרות גנים בעצמו) המאירים חפצים יומיומיים באור משחקי חדש.

 

 

 

 

 

 

 

 

★ ★ ★

בתמונות: אובייקטים שצולמו ע״י שאול גלבוע
וחצר הגרוטאות במסגרת פסטיבל Play 2019, שעיצבו
צוות ברדוויל: דניאל נחמיאס ואלון חלמית ~

פוסטים מומלצים

פרימוורה עד הבית

"פרימוורה, אביב באיטלקית, הפך להיות מושג בתרבות דרך ציור מאת סנדרו בוטיצ'לי בן תקופת הרנסאנס. הציור, אשר נוצר בשנת 1482, מציג סצנה מיתולוגית המתארת, על… קרא עוד

דיירי הבית – תכנית התואר השני בעיצוב תעשייתי, בצלאל

"אחד הקולות הכי חזקים שעולים מהמשבר הזה הוא השקט. בהתחלה זה היה שקט של פחד והסתגרות, אחר כך השקט של הפסקת המירוץ של היום-יום, השקט… קרא עוד

דיירי הבית – המיזם לקולנוע וטלוויזיה ירושלים

"ירושלים של מעלה וירושלים של מטה: 'אחדות הניגודים' בסדרות הטלוויזיה של המיזם > מצחיקה או רצינית? מסובכת או מורכבת? טהורה או מניפולטיבית? גם, גם וגם… קרא עוד