ארועים ותערוכות

בית התה – גלריית סאונד חדשה בבית הנסן

 

בית התה הוא מרחב חדש וייעודי עבור מיצבי סאונד אשר יושק במרץ 2022, שיתוף פעולה בין בית הנסן והמרכז לאמנות ומחקר מעמותה.

מבנה בית התה הועבר אל בית הנסן בתחילת שנת 2021 בפרויקט מורכב מחצר וילה שרובר, שהייתה אחד הסמלים של שכונת טלביה היוקרתית. את וילה שרובר הקיף גן בשטח של כשישה דונמים, שעוצב ותוכנן בשנת 1956 עלידי אדריכלי הנוף, חתני פרס ישראל, ליפא יהלום ודן צור. ליד בריכת השחייה שעל שפתה התארחו אצולת הארץ ומנהיגי העולם, תצוגות אופנה ונשפים, נבנה ביתתה שעוצב בצורת קונכייה ורצפתו עוטרה בפסיפסכחלק מהאלמנטים שנבחרו לשימור, לאחר שאושרה התחדשות וילה שרובר ע"י עיריית ירושלים, הועתק בית התה אל הגינה הצפונית של בית הנסן והפך לחלק מהמרחב הציבורי שבשטחו.  

 

גלריית הסאונד החדשה שתפתח במבנה בית התה, הוקמה במטרה לתת פלטפורמה למיטב היוצרים.ות במוזיקה העכשווית ואמנות הסאונד בירושלים בפרט ובישראל בכלל, ויוצגו בה כ-5 מיצבי סאונד בכל שנה, כמו גם פרויקטים ייעודיים נוספיםהפרויקט ביוזמת בית הנסן ובניהול חברת רן וולף, בתמיכת הרשות לפיתוח ירושלים ועיריית ירושלים

 

העתקת מבנה 'בית התה' ביוזמת מהנדס העיר ירושלים יואל אבן ומנכ״ל הרשות לפיתוח ירושלים אייל חיימובסקי. תודה מיוחדת לצוות פרויקט בית שרובר ירושלים ומרגה קוממיות (יזם).

 

 

שעות פעילות גלריית בית התה:

ב׳-ה׳ 22:00-16:00
ו׳ 16:00-10:00

אומוולט (Umwelt) | מיצב סאונד מאת דניאל מאיר

6.6.2022-5.4.2022 

 

בתערוכה מציג מאיר עבודה חדשה בשם "אומוולט" (Umwelt), בעקבות מחקר שהחל בתערוכה "ארץ. חלב. דבש", שהוצגה בביתן הישראלי בביאנלה לאדריכלות בוונציה.

את המושג אומוולט (Umwelt), טבע זואולוג גרמני בשם יאקוב פון אקסקל (Jakob Johann von Uexküll) בתחילת המאה ה– 20. לפי תפישה זו, כל יצור חווה את העולם באופן שונה, על פי התפיסה החושית ומאפייני הגוף שלו. מיצב הסאונד של מאיר כולל  הקלטות מיני עטלפי חרקים, חלקם על סף הכחדה שתועדו בשנת 2020-21 במערות ובבונקרים נטושים באיזור הגבול של ישראל עם לבנון וירדן; הקלטות מואטות של חיים בביצה החושפת הרמוניות ומקצבים שהם מעבר לטווח הקליטה של האוזן האנושית;  ״תיפוף״ של צרעות על כוורת שנבנתה על מיקרופון מגע

בשנים האחרונות מאיר חוקר ומקליט למטרות אמנות ומחקר סאונדים מעבר לסף השמיעה האנושית בשיתוף עם ד"ר ערן לוין, בבית הספר לזואולוגיה, אוניברסיטת ת"א. חומרים אלה מרכיבים את העבודה של מאיר אשר ערך אותם והתאים אותם להאזנה רבמימדית במערכת הסאונד הייחודית של ׳בית התה׳. במהלך חודש מרץ יחד עם התערוכה יצא אלבום של גוף יצירה זה.

 

דניאל מאיר הוא אמן סאונד ומעצב פסקול, מרצה באקדמיה לאמנות בצלאל. הוא מתמחה בעיצוב פסקול ומוזיקה מקורית לוידאוארט, לקולנוע ולתיאטרוןדניאל יוצר מייצגים ומייצבים של סאונד ועובד עם אמני סאונד, ווידאו, במאי קולנוע ומוזיקאים מהארץ ומהעולם.

 

אוצרים: אמיר בולצמן וקבוצת סלה-מנקה

 

רשימת השמעה ומידע נוסף למבקרים במיצב ״אומוולט״

 

עטלפים
העטלפים, שחלק מהם מינים בסכנת הכחדה, הוקלטו במערות ובבונקרים נטושים באזור הגבול של ישראל עם לבנון וירדן בשנים 2020-2021. העטלפים הוקלטו באמצעות גלאי שממיר את המנעד האולטראסוני של הצלילים לטווח שמיעה אנושי.

 

מיני העטלפים המוקלטים ומנעד התדרים שהם מפיקים

Horseshoe Bat  80Khz  *פרסף
Long Fingered Bat  35-45Khz  *נשפון גדות
Greater Mouse-tailed Bat  100Khz  יזנוב גדול
Lesser Horseshoe Bat  110Khz  פרסף גמדי
Kuhl's Pipistrelle  40Khz  עטלפון לבן-שוליים
Noctule Bat  25Khz  רמשן לילי
Trident Nose-Leaf Bat  120Khz  פרספון מצוי
Lesser Mouse Tailed Bat  25-75Khz  יזנוב קטן

*מין בסכנת הכחדה

 

ביצות ובריכות חורף
הקלטות אלה של צרצרים וצפרדעים הואטו פי תשעה עד פי עשרים. התקשורת המואטת חושפת הרמוניות ומקצבים מורכבים שהם מעבר לתפיסתנו.

 

הצרעה המזרחית
הקלטות אלה של הצרעה המזרחית הן חלק ממחקר של ד״ר ערן לוין מבית הספר לזואולוגיה באוניברסיטת תל אביב, הבוחן את ההשערה שקולות התיפוף של הצרעה המזרחית מסנכרנים את תהליך האכלת הזחלים בחשכת המושבה התת-קרקעית. לצורך ההקלטה מוקם מיקרופון מגע על גזע עץ, והצרעות בנו את הכוורת כך שהיא נתלית מהמיקרופון. קולות התיפוף הוקלטו בגן הזואולוגי של אוניברסיטת תל אביב. קולות הזמזום הוקלטו בסמוך למושבה פראית של צרעות מזרחיות באזור ים המלח.