פודקאסט

'זוג' – שיחה עם ליזה לוריא ואבישי לוי

ליזה לוריא, 33, מאיירת ומעצבת בוגרת בצלאל, דוקטורנטית בחוג לתולדות האמנות באוניברסיטה העברית.

אבישי לוי, 33, אנימטור ומאייר. בוגר בצלאל, המחלקה לאומנויות המסך, וכיום עובד באיור ואנימציה בחברה מוכרת.

בימים אלו מוצגת בבית הנסן התערוכה 'זוג' שבמרכזה כרזות בתנועה בהשראת המשוררת האירנית פרוע' פרח'זאד ותרבות חזותית פרסית בעבר ובהווה. תפסנו אותם לשיחה קצרה על תהליכי העבודה בזוג.

via GIPHY

העבודה בזוג:

ליזה: אנחנו חברים טובים שמכירים שנים רבות אבל רק בשנים האחרונות העזנו לעבוד ביחד במישור המקצועי. יש בזה סיכון גדול, מאחר שעבודה צמודה ואינטנסיבית על פרויקט משותף עלולה להיות מלווה במתחים שיכולים לפגוע גם בחברות איתנה וארוכת שנים. עם זאת, כשזה מצליח ויש הלימה והשלמה טובה בתוך הצוות, זו חוויה מדהימה ומפרה מאוד.

אבישי: אני וליזה מכירים עוד מימי התיכון, נפגשנו בגיל 16 ומאז אנחנו חברים קרובים. הקשר תמיד היה מיוחד מכיוון ששנינו מגיעים מעניין רב באומנויות, תמיד מצאנו שפה משותפת והרבה העשרה הדדית. לאחר הצבא הגענו שנינו ללמוד בבצלאל, ליזה במסלול של תקשורת חזותית ואני באנימציה. היה ברור לשנינו שאנחנו מעוניינים לבחון בעתיד עבודה משותפת ומאז אנחנו מחפשים הזדמנויות לעבוד ביחד. הפרויקטים שעשינו עד היום נבעו מהרבה מאוד שיחות ומחשבות. ליזה הרבה פעמים מגיעה עם חזון ואני זה שמאפשר להוציא אותו לפועל. למרות המשותף בינינו אנחנו מאוד שונים, ועל כן משלימים אחד את השני בעבודה ביחד. בשנה שעברה אצרנו תערוכה שהתמקדה בגן-החיות של תל אביב, בבית אריאלה, חוויה אשר ביססה לעומק את השותפות בניינו ואת החזקות הגדולות בעבודה בשותפות. החברות שלנו עומדת בבסיס העבודה לא תנאי לה, ונדיר שאנו נקלעים למשחקי אגו ומאבקי כוחות. שנינו מגיעים ממקום כנה של פרגון אהבה אחד לשנייה. אין בניינו חלוקת עבודה מוגדרת, ומכיוון שאנחנו מרבים לדבר, החלוקה נוצרת באופן טבעי, כל אחד עם החזקות שלו.

via GIPHY

 

על התערוכה 'זוג':

מבחינות רבות בשנים האחרונות המתח בין דימוי סטטי לדינאמי זוכה להתעניינות גוברת בקהילת העיצוב בארץ ובעולם. מצאנו עניין רב לבחון מתח זה דרך סידרה של דימויים עלהם עבדנו יחד כצוות יוצר המפגיש בין שני קצוות סקאלה זו – מאייר ואנימטור, במפגש בין תימצות ושפע על הציר בין פריים בודד לנרטיב וויזואלי על ציר הזמן. פרויקט זה הינו יוזמה עצמאית שלנו כצוות יוזם ויוצר.

בבסיס הדימויים עומדים שיריה של המשוררת האיראנית, פרוע פרח'זאד. המפגש הנכון בין הדימויים הטקסטואלים העוצמתיים, המרעננים , המהודקים מצד אחד ועם זאת פתוחים לפרשנויות וויזואליות קונקרטיות ואלגוריות, היוו מצע אולטמטיבי לעבודתנו. מפגש זה אפשר בחינה של ציר רב עניין נוסף, הטמון במתח בין המילה הכתובה והדימוי, וכן במתח בין עשייה תרבותית מקומית וזרה ופחות מוכרת למרבית הציבור, תוך שימת דגש על תרבות כגשר מקשר, הזדמנות להכרות מזווית חדשה ופחות רווחת. בבואנו לבנות את מערך הדימויים שאבנו השראה ממודלים חזותיים וספרותיים המשוחחים עם הרובד הטקסטואלי של היצירה.

סדרת כרזות בתנועה היו הבסיס לפיתוח של מארג דימויים מגוון המוצג בתערוכה זו במסגרתה הרחבנו והעשרנו את המרחב החזותי שהתגבש בעבודה על הכרזות בתנועה. מבחינה תוכנית בחרנו לפתוח את הנושא לשירה פרסית בת התקופה, האוצרת בתוכה שילוב של השפעות מהשירה והתרבות הפרסית הקלאסית לצד חידושים עכשוויים.

ליזה: בבסיס התערוכה עומד פרויקט, שזהו הפרויקט המשותף הראשון שלנו כצוות יוצר. זהו פרויקט עצמאי אשר הוצג לראשונה במסגרת שבוע העיצוב 2016. במסגרתו בחרנו לבחון את המתח בין סטטי לדינאמי, בין איור לאנימצייה, דרך סדרה של כרזות מונפשות. התוצאה היא סוג של איור חי.

כחוקרת של תרבות חזותית פרסית מוסלמית, ועובדת במחלקה לאמנות מוסלמית במוזיאון ישראל הצעתי שנעבוד עם חומרים של משוררת איראנית עכשוית שהכרתי במסגת הלימודים. היה בשירים שלה איכות מדהימה של עידון ועוצמה, שילוב של מסורת וחדשנות. חשבתי שזה יכול להיות בסיס מדהים ליצירה חזותית. כשעבדתי על פיתוח השפה האיורית הסתכלתי המון על שפה חזותית פרסית, מיניאטורות, פיסול, ארכיטקטורה תבליטים וטקסטילים אבל כמו בחומרים הטקסטואליים היה לי חשוב להעביר אותם פילטר שיעניק להם מימד של עדכניות.

via GIPHY

אבישי: שנינו מאוד אוהבים איור ומדיה חזותית, ומרבים לחפש גירויים ליצירה אישית אשר תגרום לנו ולצופה לבחון מחדש את המדיום ואת המקום שבו אנו חיים. להעשיר את העולם החזותי בדימויים רעננים על מנת ליצור דיון ועומק. בעבודה עם טקסט ודימוי, נוצר שיח המאפשר מגוון של פרשנויות וביטוי וכן לייצר אמירה אשר פורצת את הגבולות שלנו ושל העולם סבבינו.

ליזה: הסתכלנו ביחד על חומרים, שיפרנו ושינינו אותם מתוך דיאלוג, זה מדהים לא לעבור את התהליכים האלו לבד. בעקבות הפרויקט המשותף, המשכנו לעבוד יחד כצוות יוצר על מגוון פרויקטים ובינהם תערוכת האיור "נמרים בתל-אביב" וכן פרוייקטים עתידיים שיחשפו בהמשך.

via GIPHY

התערוכה מציגה בין התאריכים 23/11-6/12/17 במסגרת סדרת אירועי 'זוג', במסגרתה ננסה לגעת באופנים השונים בהם מתקבלת בתרבותנו המשמעות לזוג: כיצד נוצרים הזוגות ובמה כוחם גדול? בכל ערב תוצג תערוכת עיצוב בנושא זוג, יתקיים שיח מתחום התרבות והרוח והופעה של זוג מוזיקאים/ות. הכניסה חופשית.

האירועים בשיתוף עם הישיבה החילונית בירושלים.

פוסטים מומלצים

פסטיבל Play

פסטיבל PLAY שאמור היה להתקיים זו השנה השנייה בבית הנסן במהלך חוה״מ פסח, נולד מתוך הרעיון שהדמיון העשיר של הילדים שלנו הוא בונה המשחקים האולטימטיבי.… קרא עוד

פרימוורה עד הבית

"פרימוורה, אביב באיטלקית, הפך להיות מושג בתרבות דרך ציור מאת סנדרו בוטיצ'לי בן תקופת הרנסאנס. הציור, אשר נוצר בשנת 1482, מציג סצנה מיתולוגית המתארת, על… קרא עוד

דיירי הבית – תכנית התואר השני בעיצוב תעשייתי, בצלאל

"אחד הקולות הכי חזקים שעולים מהמשבר הזה הוא השקט. בהתחלה זה היה שקט של פחד והסתגרות, אחר כך השקט של הפסקת המירוץ של היום-יום, השקט… קרא עוד