בלוג

דיירים חדשים בבית הנסן – הכירו את משק עפאים

משק עפאים הנו משק אורגני לחקלאות ברת קיימא, ודייר חדש בבית הנסן. המשק, הממוקם במקור במושב עידן שבערבה, הוקם לפני 9 שנים על ידי האחים ינון והדיי עפאים, וחרט על דגלו מודל חקלאות חדש, המעודד קשר ישיר בין החקלאי לצרכן. שוחחנו עם הדיי עפאים, עיתונאי אוכל, בשלן וממקימי המשק, על הרומן שלו עם העיר והכפר, על הקשר בין חקלאות ברת קיימא לבית הנסן, ועל המכולת שפתח במקום, שמביאה לשכונה הרבה יותר מרק גבינות ושמן זית.

צילום: נועם מוסקוביץ'

צילום: נועם מוסקוביץ’

אז מה בעצם עומד מאחורי הרעיון של משק עפאים? ואיך בא לביטוי בבית הנסן?

“כשהפואטיקה פוגשת בפרקטיקה, הן בדרך כלל אויבות” מספר עפאים ” עוד בילדותינו החיפאית, בשיעורי מולדת,  אני ואחי הבנו שאנחנו נמשכים לאדמה . כשגדלנו, פעלנו והתפתחנו, הבנו שאנחנו מחפשים מודל שלא נכנע לתכתיבים המודרניים של גידול ותעשייה, וכך נולד המשק שלנו, שהוא מודל לחקלאות ברת קיימא.

בדומה לבית הנסן, למרות שאנחנו, בניגוד אליו,  לא גוף ציבורי, המשק נשען על שלוש רגליים, האקולוגית, החברתית והכלכלית, הדי אנ איי של משק עפאים עוסק מיסודו בהרבה דברים שהנסן כגוף ציבורי עוסק וההיסטוריה של הנסן קשורה בו. אנחנו מתעקשים להשאר נאמנים לערכים שאנחנו מאמינים בהם גם אם השוק מתנהל אחרת. במידה מסוימת החלטנו לפרוש מהמרוץ הלא ערכי של יצור המזון המתועש ולפנות לאפיק שאנחנו מייצרים משהו בלתי מתפשר כדי להתפרנס. בבית הנסן אנחנו רוצים להביא לציבור סחורה שלא מתפשרת לתכתיבים המודרניים”

את הסחורה הזו מביאים האחים עפאיים מהערבה לירושלים בדמות בית קפה וחנות שנפתחו בלב בית המצורעים.

” החנות היא יותר מסתם חנות, היא מכולת לכל דבר, ומטרתה העיקרית, מעבר ללשרת את מבקרי המבנה, היא לשמש את בית השכונה. השאיפה היא שהמקום החדש יתפקד כחלק אורגני ופעיל משכונת טלבייה, וישרת את תושביו הן כמקום מפגש, והן כאפשרות מזינה ובריאה למוצרים מן הטבע והחי”

כמו ההיסטוריה הבלתי מתפשרת של בית הנסן, שהוקם כמענה למצורעי ירושלים בתחילת המאה ה20, הסחורה שמייצרת משק עפאיים, מבוססת על ההבנה שטעם לא מתחיל ונגמר במטבח, אלא באדמה ובסביבה.

“בית הנסן, בית המצורעים, היה אזור שהציבור התרחק ממנו. רק האמיצים ביותר טיפסו מעל החומות, ובתוך החומות התקיים משק של ממש עם בורות מים ומשק חלב עצמאיים ששימש את תושביו. החלטנו להביא את התוצרת ולהתחבר למקורות של המקום.”

18740613_1711172098912363_1949364148743938502_n

 

למה בעצם?

הרבה לפני הקונספט, התהליך שעבר על המשק והאידיאולוגיה שמסביבו, אנחנו קודם כל חקלאים. החיבור להנסן בגלגולו הנוכחי, כבית לתרבות ואמנות שמנוהל על ידי גוף ציבורי למען התושבים, נובע ממניעים שאפשר לראותם כערכים שלנו.

אם בגלגולו הקודם הנסן תיפקד כמשק אוטרקי בגלגולו הנוכחי הוא פתוח לקהל הרחב, ומנגיש את ההיסטוריה שלו לציבור. כך עשינו גם אנחנו עם המעבר מהערבה אל העיר. מעבר לבית הקפה פתחנו גם חנות שבה אנחנו מוכרים לציבור מתוצרי המשק, ובכך בעצם נסגר המעגל, בהקמת מכולת שכונתית המנגישה הן את המבנה, על כל עברו, והן את האידיאולוגיה של המשק, חומות המבנה נפרצות.

20232261_1772312932798279_11951459099707898_o

משק עפאים בבית הנסן פתוח בימים א-ה בין השעות 7:30 בבוקר ל-20:30 בערב. ביום שישי בין 7:30 ל-14:00.
טלפון לשאלות ובירורים : 02-9408980

 

Recommended posts

שיחה עם מרסל כספי

ברוקלין 2008. טינה רות אייזנברג, שמוכרת גם תחת שם הבלוג שלה swissmiss, עוזבת את ביתה השוויצרי ומתמקמת בניו יורק הגדולה והרועשת. מתוך רצון להרחיב את… קרא עוד

דיירים חדשים בבית הנסן – הכירו את פיקו

הקיץ נושבת רוח רעננה במיוחד במסדרונות בית הנסן. מיזם פיקו קידס, שבשנים האחרונות התארח במסגרת הפאב לאב של בית הנסן, סגר תושבות קבע עם מעבדה… קרא עוד

שיחה עם איתן ברטל

איתן ברטל, יליד תל אביב, יוצר בשדה האמנות והעיצוב החזותי, בוגר האקדמיה לעיצוב ואמנות בצלאל. מרצה בכיר וחבר סגל במחלקה לתקשורת חזותית, המכון האקדמי טכנולוגי… קרא עוד